David Vegter schittert bij European Finals op Santa Pod

Santa Pod, 10 september 2012 - MPM-coureur David Vegter heeft met de European Finals op Santa Pod een absoluut droomweekend achter de rug. Tijdens de afsluitende wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap verpulverde de Pro Modified-piloot met 6,114 seconden eerst zijn persoonlijk record en pakte met deze toptijd in de sterk bezette klasse de tweede kwalificatiepositie. In de eliminaties wist Vegter vervolgens ten koste van onder andere Bruno Bader, de nummer twee uit het FIA Europees Kampioenschap, tot de finale door te dringen, om vervolgens met een runner-up positie op het podium te mogen plaatsnemen. Door zijn topklassering steeg de MPM-piloot ook nog eens van de negende naar de zesde plaats in het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap.

Twee weken na de Scandinavian Internationals, waar MPM-coureur David Vegter zijn persoonlijk record aanscherpte tot 6,175 seconden, stond met de European Finals op Santa Pod alweer de zesde en laatste ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing op het programma. Gelukkig werkten de weergoden ook mee en kon de wedstrijd op het vertrouwde Santa Pod Raceway, 'the home of European Drag Racing' onder zomerse omstandigheden en voor volgepakte tribunes worden afgewerkt. Zoals inmiddels gebruikelijk had Pro Modified, de klasse waarin MPM-coureur Vegter met zijn '67 Camaro uitkomt, met vijftien deelnemers het grootste startveld van alle FIA EK-klassen. In de eerste kwalificatierun deed Vegter meteen van zich spreken door in een dik nieuw persoonlijk record van 6,114 seconden een prachtige tweede kwalificatiepositie voor zich op te eisen. Tyreshake zorgde in de tweede run vervolgens voor de nodige schade aan de '67 Camaro, maar dat de auto er op de tweede kwalificatiedag dankzij de hardwerkende crew weer optimaal bijstond, bleek al snel. Met 6,35 en 6,22 seconden zette Vegter opnieuw snelle tijden op de klokken en zat daarmee in beide runs in de absolute top van het klassement. Met 232 en 233,69 mph (376 km/u) zat het ook met de eindsnelheden wel goed en werd nagenoeg de score van Tierp geëvenaard. Omdat geen van de Europese concurrenten de 6,114 seconden van de MPM-rijder wist te overtreffen, beëindigde Vegter de kwalificaties achter de Zweed Bert-Ove Olofsson op een bijzonder fraaie tweede positie. Daarmee bleef de MPM-piloot de toptwee uit het Europees Kampioenschap zelfs voor. Bruno Bader bleef steken op plaats drie terwijl de leider in de tussenstand en regerend kampioen Michael Gullqvist niet verder kwam dan plaats dertien. Met zijn tweede kwalificatiepositie moest Vegter het in de eerste eliminatieronde opnemen tegen zijn MPM-collega Marc Meihuizen. Omdat de Nederlander echter in de kwalificatie geplaagd werd door technische problemen, moest Meihuizen verstek laten gaan. In de kwartfinale had tegenstander Graham Ellis ook te kampen met een kapotte motor, waardoor Vegter zich in 6,56 seconden voor de halve finale plaatste. Daar wachtte de confrontatie met Bruno Bader, de Zwitser die nog altijd in de race was voor de titel en gevreesd wordt om zijn uiterst constante tijden. Bij de start waren Vegter en Bader met reactietijden van 0,114 seconde gelijk weg. De MPM-piloot perste er echter alles uit en drukte met 6,174 tegen 6,212 seconden de neus van zijn Camaro net iets eerder over de finish. Daarmee stond de Nederlander voor het eerst in zijn nog korte Pro Mod-carrière in de finale van een FIA EK-wedstrijd. In de eindstrijd moest Vegter het opnemen tegen Michael Gullqvist, de Zweed die in de halve finale net zijn FIA EK-titel had geprolongeerd. Bij de start pakte Vegter met een betere reactietijd brutaal de kop. Toen kort daarna tyreshake optrad, verloor de Nederlander wat tijd en hoewel hij alles op alles zette en de run toch goed doortrok, was de 6,337 seconden niet voldoende om Gullqvist (6,152 seconden) van de winst af te houden. Maar met een runner-up positie mocht de MPM-piloot ook meer dan tevreden zijn en dit droomresultaat werd dan ook niet alleen door het team en de fans, maar ook de neutrale toeschouwers gevierd. Op het podium werd Vegter vervolgens door zijn uitgelaten teamleden op, of beter gezegd over, de schouders genomen, waarna het feest nog tot in de kleine uurtjes werd voortgezet. Met zijn runner-up positie scoorde Vegter zoveel punten dat de MPM-piloot in het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap steeg van de negende naar de zesde plaats en dat ondanks het feit dat hij zelfs één wedstrijd moest laten schieten. Vegter en zijn '67 Camaro komen dit jaar nog één keer in actie en dat nota bene in eigen land. Vegter Pro Mod Racing heeft zich namelijk ingeschreven voor de Pro Mod battle van Drachten. Hierin strijden maximaal acht Europese Pro Modified-combinaties om de beste tijd over de 1/8 mijl van de Dragstrip Drachten. Deze wedstrijd wordt gehouden van 5 tot en met 7 oktober tijdens de Drachten Finals op de dragstrip van Vliegveld Drachten. Een unieke kans om de nummer twee van de European Finals live aan het werk te zien en te horen.