De Haas Brothers kunnen niet opnieuw stunten

Santa Pod, 10 september 2012 - MPM-coureur Martijn de Haas heeft tijdens de European Finals op Santa Pod niet opnieuw voor een stunt kunnen zorgen. Nadat de MPM Harley-rijder in 2010 volledig onverwacht de afsluitende wedstrijd van het seizoen in de Super Twin klasse won, wist De Haas ook nu weer tot de halve finale door te dringen. Maar helaas werkte de techniek dit keer net iets teveel tegen om opnieuw voor een plaats op het podium te kunnen strijden. In de kwartfinale had de motor van De Haas namelijk zoveel schade opgelopen, dat de MPM-piloot in de halve eindstrijd niet meer aan de start kon verschijnen.

Het zat MPM-coureur Martijn de Haas tijdens de kwalificaties van de European Finals, de laatste wedstrijd van het UEM Europees Kampioenschap, al niet mee. Na problemen met de techniek in de eerste kwalificatierun, moest De Haas de tweede run laten schieten. De vierde en laatste kwalificatierun leverde uiteindelijk een tijd op van 7,69 seconden. Een tegenvaller omdat de Super Twin-coureur op Santa Pod juist richting de 6-seconden wilde gaan. De 7,69 seconden was goed voor een negende kwalificatiepositie en dus net één plek tekort om mee te mogen doen aan de op zondag te verrijden eliminaties in de zwaarst bevochten klasse van het UEM Europees Kampioenschap. Omdat één van de andere deelnemers echter een onherstelbare motorschade had opgelopen, mocht De Haas op zondag als eerste reserve alsnog in de eliminaties meestrijden. In deze kwartfinale leek het geluk het Nederlandse team eindelijk toe te lachen en kwam de herinnering aan de gewonnen European Finals even boven. De Haas moest namelijk aantreden tegen de als tweede gekwalificeerde Samu Kemppainen. Bij de start viel de motor van de snelle Fin echter stil en dus lag de weg naar de halve finale voor De Haas open. In de run maakte een harde klap en de nodige vlammen duidelijk dat er iets flink mis was met de motor van De Haas. Wat al gevreesd werd, bleek dan ook werkelijkheid. De motor van De Haas had zoveel schade opgelopen dat dit voor de halve finale niet meer hersteld kon worden. De plaats van de Nederlander in de halve eindstrijd bleef dan ook leeg en dus was de kans op een nieuwe stunt verkeken. Mede door de punten van zijn halve finaleplaats van de European Finals eindigde De Haas, ondanks het missen van één wedstrijd, op een elfde plaats in het UEM Europees Kampioenschap Super Twin.